Europe

Persbericht – “Onze Visie voor Europa”

“Onze Visie voor Europa” – JEF Europe en JEF België roepen de European Broadcasting Union op om te verzekeren dat de belangrijkste zenders in de Europese Unie tv-debatten met de Spitzenkandidaten zullen uitzenden tijdens de Europese verkiezingen.

Brussel, 12 mei 2018

De Jonge Europese Federalisten (JEF) starten hun campagne voor de Europese Parlementsverkiezingen met een oproep om tv-debatten tussen de kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie uit te zenden op de belangrijkste publieke zenders. “Deze week keken we allemaal naar het Eurovisie Songfestival, een geliefd muzikaal programma in heel Europa, op alle belangrijke publieke zenders. We zouden ook de Europese verkiezingsdebatten op die zenders moeten kunnen zien, omdat die debatten kiezers over de verschillende partijstandpunten informeren. Dat is cruciaal voor een democratisch Europa! European Broadcasting Union en nationale zenders, dit is jullie kans om geschiedenis te schrijven en ons een Europa met een visie te tonen – wij zullen zeker kijken!”, zegt Leonie Martin, Vicevoorzitter van JEF Europe.

By euranet_plus (Big Crunch Presidential Debate) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Live tv-debatten met de kandidaten van de verschillende Europese partijen die opkomen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, is een belangrijke stap in de richting van een verbeterde democratie en opkomst bij de Europese parlementsverkiezingen in mei 2019. Deze debatten brengen de beleidsmakers en de burgers dichter bij elkaar en zorgen ervoor dat de kiezers een geïnformeerde keuze kunnen maken die gebaseerd is op de posities van de kandidaten in de tv-debatten.

Ine Tollenaers, Secretaris-Generaal van JEF België, onderstreept het belang van tv-debatten met de Spitzenkandidaten in België: “In België krijgen de Europese parlementsverkiezingen onvoldoende aandacht, omdat ze samenvallen met de federale en de regionale verkiezingen. Het belang van het Europese niveau valt nochtans niet te onderschatten. Of het nu over landbouw, consumentenbescherming, vrijheid van beweging, de euro of milieu gaat, de Europese Unie speelt hierin een grote rol en heeft een directe impact op het leven van de Belg. In een wereld waarin fake news overal voorkomt, hebben de belangrijkste nationale zenders de plicht om de kiezers juist te informeren en het uitzenden van tv-debatten met de Spitzenkandidaten is een goed begin. Het is immers de uitgelezen kans om de kiezers te laten zien wie hun gewenste kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie is!”

Het uitzenden van nationale verkiezingsdebatten is de normale gang van zaken in de meeste democratieën overal ter wereld. In 2014 werd er een “Eurovisie-debat” met de Spitzenkandidaten georganiseerd door de European Broadcasting Union, maar helaas werd dit debat slechts in enkele lidstaten uitgezonden. Dat kan dit jaar anders: “Een jaar voor de verkiezingen wordt het tijd om de voorbereidingen te treffen die de zichtbaarheid van de Europese debatten bij onze burgers verzekeren door de debatten uit te zenden in alle lidstaten”, verklaart Martin.

JEF Europe en JEF België roepen de European Broadcasting Union en haar leden op om bij te dragen aan een democratischer Europa en te verzekeren dat elke burger in Europa de tv-debatten tussen de Europese kandidaten kan bekijken op alle vooraanstaande zenders.

Meer informatie over JEF Europe en JEF België

De Jonge Europese Federalisten (JEF Europe) is een niet-partijgebonden jeugdorganisatie met 13.000 leden actief in meer dan 35 landen. De organisatie streeft naar een federaal Europa dat gebaseerd is op de principes van democratie, subsidiariteit en het respect voor mensenrechten. JEF promoot Europees burgerschap en de actieve deelname van jonge burgers in het democratische proces. Hoewel de koepelorganisatie JEF Europe opgericht is in 1972, bestaan lokale en nationale afdelingen al onafgebroken sinds de Tweede Wereldoorlog, wat het de oudste pro-Europese en enige federalistische jeugdorganisatie maakt.

JEF België is opgericht in 1988 als nationale afdeling van de koepelorganisatie JEF Europe. JEF België bestaat uit jongeren tussen 18 en 35 jaar die mee willen bouwen aan een democratischer en federaal Europa. Door het organiseren van straatacties, rondleidingen, debatten en vormingen sensibiliseert JEF België jongeren over Europese thema’s.

+++
Contact
JEF Europe Secretariaat
Square de Meeûs 25
1000 Brussels
info@jef.eu

Ine Tollenaers
Secretaris-Generaal JEF België
sg@jefbelgium.eu

One thought on “Persbericht – “Onze Visie voor Europa”

Comments are closed.