De schoonmoeder aller verkiezingen

schoonmoederMet veel trots stelt JEF België één van zijn verkiezingsactiviteiten voor: De Schoonmoeder aller Verkiezingen! Zoals jullie waarschijnlijk al hebben opgevangen, verkiezen we als Belg, Vlaming én Europeaan op 25 mei 2014 een nieuw parlement. Omdat JEF België er van overtuigd is dat deze drie verkiezingen niet onopgemerkt voorbij mogen gaan, sloegen we samen met de Ambrassade en de Conseil de la Jeunesse de handen in elkaar om ook jongeren een stem te geven in het debat. Geïnteresseerd? Lees dan zeker verder!

Note: Plus d’informations sur une campagne similaire pour les jeunes francophones de Belgique est disponible ICI / More information about a similar campaign for French-speaking young people in Belgium can be read HERE / Meer informatie over een gelijkaardige campagne in Franstalig België is HIER beschikbaar.

Wil je alle info over het project in één minuut? Bekijk dan dit filmpje!

Wat gaan we doen?

We zullen 100 jongeren tussen 16 en 26 jaar uit Vlaanderen en Brussel aanspreken vanuit datgene wat hen dagelijks bezig houdt: armoede, werk zoeken, een diploma halen, veilige fietspaden, fuifruimte, discriminatie, klimaatverandering, …  Vervolgens zullen we hen uitdagen, inspireren en coachen om samen met andere jongeren frisse alternatieven te bedenken voor de maatschappelijke uitdagingen die zij zien. Deze 100 ideeën zullen we in een echt campagnebeeld gieten zodat jongeren deze op hun eigen creatieve manier in het maatschappelijk debat kunnen brengen.

Waarom?

De Ambrassade en JEF België willen jongeren tijdens de nakende verkiezingscampagne niet lijdzaam laten toekijken hoe de strijd voor hun toekomst gevoerd wordt in tv-studio’s en politieke columns in de krant. Door middel van dit participatieproject willen De Ambrassade en JEF België jongeren de kans geven om mee te wegen op het maatschappelijke debat en de aandacht te vestigen op wat zij denken en wat zij belangrijk vinden.

 

Schoonmoeder aller verkiezingen?

Het project kreeg de naam ‘De Schoonmoeder aller Verkiezingen’ mee en zal ook uitgedragen worden door een echte schoonmoederfiguur. Zij weet net als jongeren niet altijd goed hoe politiek in elkaar zit en begrijpt niet zo goed wie nu voor wat staat, maar dat wil niet zeggen dat ze geen mening heeft of niet betrokken wil worden. Naar jongeren toe is ze eerder een fiere moeder die gelooft in hun krachten en hen aanzet om hun mening te laten horen, via hun participatie aan dit project.

Iets voor mijn organisatie?

We zoeken 25 jeugdorganisaties die elk één of meerdere jongeren willen ondersteunen tijdens hun traject om een campagnebeeld met een eigen verkiezingsslogan te ontwerpen. Wij stellen een basistraject voor, maar met elk van deze organisaties zullen we een traject op maat uitwerken en antwoorden proberen zoeken op volgende vragen:
 • Wat is het thema waarvoor wij/onze jongere(n) willen strijden?
 • Hoe kunnen we in het kader van dit traject een actie/activiteit met andere jongeren in onze organisatie opzetten?
 • Waar zal deze actie/activiteit doorgaan en welke jongeren willen we hiermee bereiken (15-tal)?
 • Welk campagnebeeld en slogan kan de boodschap van de jongere, ondersteund door onze organisatie, het beste vatten?

Waarom willen we expliciet jongeren uit 25 jeugdwerkorganisaties betrekken?

 1. Jullie bereiken en betrekken een groot aantal Vlaamse jongeren met verschillende meningen, achtergronden & interesses
 2. Jeugdwerkers zijn een belangrijke brug- en vertrouwensfiguur voor jongeren en binnen organisaties kunnen jongeren zich engageren vanuit hun eigen context.
 3. Jullie weten wat er leeft onder jongeren en kunnen op die manier mee inzetten op ‘hot topics’ vlak voor de verkiezingen in 2014
 4. Een organisatie biedt een toegankelijk kader voor jongeren om aan de slag te gaan rond hun lokale acties
 5. Jullie kunnen zorgen voor een maximale verspreiding van de campagnebeelden van de jongere op allerlei manieren

Hoe zullen de 100 jongeren ondersteund worden?

Coaching en begeleiding jongere zelf én coach per organisatie:

 • Begeleiding van één jongere uit je organisatie, uitwerking en organisatie van een lokale actie
 • Peer to peer:  individuele leden van de Vlaamse Jeugdraad (jongeren): Thematische en praktische ondersteuning
Ook JEF België roept JEF’ers op, en vooral voor de Europese verkiezingen, om hun eigen campagne te ontwerpen. Aarzel dus niet om voor meer informatie contact met ons op te nemen via info@jefbelgium.eu!
Ondersteuning coach per organisatie:
 • De Ambrassade ( Jo Van de Walle): Planning, informatie, traject op maat

Doe je mee?

We willen het engagement binnen dit project van 25 organisaties tegen 15 januari 2014. Geef je interesse nu door aan jo.vandewalle@ambrassade.be en maak een afspraak om na te denken over een traject op maat.