Over ons

[English] [Français] Op deze website vind je meer informatie over de Jonge Europese Federalisten België. Indien je nog meer vragen hebt over onze organisatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via belgium@jef.eu! We zijn dan wel een vrijwilligersorganisatie, maar we zullen er wel alles aan doen om je mail zo snel mogelijk te beantwoorden. Naast deze website maken we ook gebruik van een nieuwsbrief en Facebook om jullie op de hoogte te houden van onze activiteiten.

Wie zijn we?

JEF Belgique - België (JPEG - FR + NL)JEF België maakt net als een 25-tal andere nationale secties deel uit van de pan-Europese NGO JEF Europa en beschikt zodanig over een netwerk van circa 20.000 enthousiaste en dynamische jongeren met één gezamenlijk doel: een democratisch, eerlijk, duurzaam en federaal Europa!

JEF streeft naar de creatie van een democratische Europese federatie als een eerste stap naar een wereldfederatie. Een cruciaal ingrediënt voor de creatie ervan is vrede, een garantie op een vrije, eerlijke en democratische samenleving en eerste stap naar een wereldfederatie. JEF promoot het Europese burgerschap, de uitbreiding en verdieping van de EU en streeft naar een meer geïntegreerde samenleving op ons continent. De statuten benadrukken dat JEF een autonome NGO is die onafhankelijk opereert van andere politieke partijen en ideologieën. Dit betekent echter niet dat JEF er geen uitwisseling van ideeën, opinies en ervaringen mogelijk met andere politieke bewegingen, instituties, verenigingen en het publiek mogelijk is, integendeel!

Daarnaast tracht JEF Europa dichter te brengen bij de burgers en de burgers dichter bij Europa. Cruciaal voor onze organisatie is het concept Europees federalisme beter bekent te maken bij het grote publiek én politici. Als nationale sectie probeert JEF België jongeren de kans te geven Europa te ontdekken en hun een platform te bieden voor het promoten van een federaal Europa. We doen dit onder andere door het organiseren van straatacties, debatten, trainingsdagen en internationale uitwisselingen. Samen met onze fantastische lokale afdelingen in Gent, Brussel, Louvain-la-Neuve, Leuven en Luik en alle andere nationale secties zorgen we er voor dat er ook in jouw omgeving dergelijke activiteiten worden georganiseerd. Naast de formele activiteiten dragen we echter ook sociale activiteiten hoog in het vaandel. Wat is er namelijk leuker dan je te amuseren met jongeren vanuit alle windstreken uit Europa?

Wat is het JEF België Federaal Comité?

Het Federale Comité is een raadgevend orgaan dat de organisatie mee helpt sturen en de politieke lijnen mee uitzet. Het comité is samengesteld uit de leden van het Bureau, twee vertegenwoordigers per lokale afdeling en drie JEF-leden verkozen door de algemene vergadering.

Het Federale Comité wordt vooral geraadpleegd bij interne strategische keuzes en bij de voorbereiding van de tweejaarlijkse bijeenkomsten waar de nationale secties resoluties voorstellen met betrekking tot de centrale werking van JEF Europe.

Wat is het JEF Cross Border Network?

JEF België was één van de oprichters van het JEF Cross Border Network, een netwerk van de JEF secties en jongeren in Lille (Fr)NederlandNoordrijn-Westfalen (De)Rijnland-Palatina (De) en Luxemburg. Het JEF Cross Border Network wil jongeren uit deze regio’s en landen de kans geven hun ervaringen uit te wisselen en promoot het opzetten van uitwisselingsprojecten tussen de verschillende lokale secties. De eerste activiteit was een cross-border seminarie in Maastricht in september 2012 met als thema de economische en financiële crisis en het belang van Europese solidariteit met hieraan gekoppeld de “Be a star for solidarity” actie in 11 cross-border secties. Het cross-border seminarie was echter slechts het begin van een hele reeks uitwisselingen tussen de lokale, regionale en nationale secties.

Partnerorganisaties

JEF België is uiteraard niet de enige Europees-geïnspireerde organisatie. Eerder dan deze te bekampen, geloven we vooral in een goede samenwerking.

JEF Europe

JEF Europe logoSamen met een 25-tal andere nationale secties maakt JEF België deel uit van de pan-Europese pluralistische NGO JEF Europa. Je vindt JEF dus niet enkel terug in het bier- en frietland bij uitstek, maar ook in landen zoals Noorwegen, Kosovo, Spanje, Estland en Zwitserland.

Europese Beweging België

logo mebebb1JEF België is de jongerenorganisatie van de Europese Beweging België, zonder in te boeten aan autonomie en identiteit. Samen organiseerden we reeds ontelbare activiteiten zoals uitstappen naar Luxemburg en Straatsburg, bezoeken aan het Europees parlement en debatten.

Unie van Europese Federalisten België

logo uef belgiumUEF België is één van de vele nationale secties van UEF Europe dat werd opgericht in 1946. Net zoals JEF is UEF een pluralistische en onafhankelijke organisatie dat streeft naar de creatie van een federaal Europa. Het grootste verschil met UEF is de JEF-leeftijdslimiet van 35. Ook als minder jonge persoon kan je dus lid zijn van een Europese federalistische organisatie!

Leave a Reply